Jaka kawa do espresso – arabica, robusta czy liberica?

Jaka kawa do espresso - arabica, robusta czy liberica?

Nie wiesz jaka kawa do espresso jest najlepsza i poszukujesz tej idealnej? W końcu mała czarna to klasyk wśród wszelkich kaw. Poprzez odpowiednie połączenie ziaren i sposobu jej przygotowania, można uzyskać niesamowity smak oraz aromat.

Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, która kawa sprawdzi się najlepiej i jakie są jej cechy. Przekonaj się, jak wybrać jej odpowiedni rodzaj, aby cieszyć się doskonałym espresso za każdym razem i czerpać z picia tego napoju, jak najwięcej przyjemności.

Kawa do espresso – rodzaje

Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje kaw, są to: arabica, robusta oraz liberica. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o nich nieco więcej i poznać właściwości każdej z nich.

Arabica

Pierwszą, chyba najpopularniejszą z kaw jest arabica. Rośliny tego gatunku występują głównie w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Jej ziarna znajdziemy również w centralnej części Afryki, a także w niektórych rejonach Azji.

Nazwę tę kojarzą wszyscy kawosze na całym świecie. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, w końcu to ona zdominowała rynek. Posiada ona około 75% całego udziału kawy na świecie.

Arabica charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem, a także wyjątkową kwasowością, a w ziarnach zawiera 1-1,5% kofeiny.

Robusta

To druga w kolei kawa ziarnista, która również jest w dużym stopniu kojarzona. Wywodzi się ona z Afryki, aczkolwiek jest uprawiana również w innych rejonach świata.

Kawa robusta poza większą intensywnością od arabicy, odznacza się również lekką goryczką. Ponadto w ziarnie zawiera aż 2,7% kofeiny.

Liberica

Ostatnią, najmniej popularną kawą na świecie, jest liberica. Stanowi ona zaledwie 1-2% światowej produkcji. Pochodzi z terenów Afryki i tam też jest uprawiana.

Posmak liberici jest naprawdę wyjątkowy i trwały. Zachowuje ona gładki, ciemny czekoladowy posmak ze słodkimi nutami. Jej charakterystyczność sprawia, że nie odpowiada każdemu, jednakże ma ona swoje grono zagorzałych wielbicieli.

Kawa do espresso – jaką wybrać?

Wybór kawy do espresso to kluczowa umiejętność każdego kawosza. Jej każdy wielbiciel wie, że mała czarna to nie tylko napój, to sztuka, a chcąc stworzyć idealne espresso, należy użyć odpowiednich ziaren.

Jeśli szukasz odpowiedniej kawy do espresso, musisz wiedzieć, że najlepsze efekty osiągniesz, wybierając tę z odpowiednio dobraną mieszanką ziaren. Najważniejszym składnikiem idealnej espressowo-kawowej mieszanki jest wcześniej wspomniana – arabica.

Możesz również wybrać kompozycję, która będzie łączyła w sobie właściwości obu odmian, tj. arabicy – łagodnego i delikatnego smaku z wyjątkową kwasowością oraz robusty – intensywniejszej z lekką goryczką.

Jeśli chcesz stworzyć idealne espresso, warto wybrać kawę, która charakteryzuje się silnym smakiem i złożonym aromatem. Dobrym wyborem jest również kawa single origin, ponieważ przy jej tworzeniu kładzie się nacisk na zachowanie szczególnych cech.

Kolejnym ważnym wyborem jest stopień palenia. Im ciemniejszy jest stopień palenia, tym bardziej intensywny smak będzie miała kawa. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz wybrać tę o średnim lub ciemnym stopniu palenia.

Jak zrobić dobre espresso?

kawa do espresso

Dowiedz się jak zrobić idealne espresso nawet samemu w domu. Wbrew pozorom nie jest to wcale tak trudne, jak nieraz mogłoby się wydawać.

Idealna kawa do espresso powinna być świeżo palona i dobrze zmielona. Ta pierwsza ma większą gęstość i lepszy aromat. Ponadto, dobre mielenie zapewni, że kawa i espresso będzie miało optymalne właściwości.

Kiedy już wybierzesz idealną kawę do espresso, pamiętaj, aby zwrócić uwagę na temperaturę wody. Idealna ciepłota cieczy wynosi około 92°C. Jeśli woda będzie zbyt gorąca, espresso będzie miało gorzki smak, a jeśli za zimna – nieprzyjemny i słodki.

Kawa do espresso – jaką wybrać? Podsumowanie

Odpowiedni dobór kawy do espresso to podstawa każdego dobrego napoju. Wybór odpowiednich ziaren może być trudny, ale dzięki wiedzy na temat rodzajów kaw, składników, procesu palenia i innych czynników można wybrać jej odpowiedni rodzaj.

Wiedząc już, na co zwrócić szczególną uwagę, możesz samodzielnie przyrządzić ją w domu i cieszyć się je aromatycznym smakiem w swoim zaciszu, a jeśli szukasz wyjątkowych, świeżo palonych ziaren, polecamy odwiedzić nasz sklep z kawą, gdzie z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *